Suomalaisen muotoilun menestystarinat esillä verkkonäyttelyssä
Suomalaisen teollisen muotoilun arkiston FIDA:n tuottama Muotoilun menestystarinoita -verkkonäyttely on avattu tiistaina 20.3.2012. Näyttely esittelee kaikille suomalaisille tuttuja tuotteita ja kertoo myös näiden tuotteiden taustalta löytyvistä muotoiluprosesseista ja muotoilijoista. FIDA:n ja Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston aineistojen pohjalta koostettu verkkonäyttely on kunnianosoitus suomalaiselle korkealaatuiselle teolliselle muotoilulle. Näyttelyn tavoitteena on tuoda esille muotoilun merkitystä sekä muotoilijoiden työpanosta menestyvän tuotteen valmistusprosessissa.
Onnistunut muotoilu on olennainen osa monien tuotteiden menestystä, ja sillä on tärkeä tehtävä kilpailukyvyn rakentajana. Menestyksellisen tuotteen taustalta löytyy usein vaativa ja pitkäjänteinen tuotekehitysprosessi, joka on vaatinut useiden eri alojen asiantuntijoiden työpanoksen. Muotoilijan rooli tuotteen kehittämisessä on koota yhteen keskenään joskus jopa ristiriidassa olevat taloudelliset, tekniset ja toiminnalliset vaatimukset. – Muotoilijoiden tekemä työ jää usein pimentoon suurelta yleisöltä, sillä me näemme vain valmiin lopputuotteen. Tästä ajatuksesta syntyi idea Muotoilun menestystarinoita -verkkonäyttelyyn, joka valottaa myös muotoilijoiden työtä, kertoo FIDA:n tietopalvelusihteeri Sari Muinonen.
Verkkonäyttelyssä on esillä monipuolisesti erilaisia aineistoja, sillä tekstin ja kuvien lisäksi näyttelyä elävöittävät esineiden 3D-mallit sekä digitoidut videotallenteet. FIDA:n verkkonäyttelyyn voi tutustua arkiston kotisivuilla www.elka.fi/fida. Verkkonäyttelyn sisällön on suunnitellut tietopalvelusihteeri Sari Muinonen ja graafisesta suunnittelusta sekä teknisestä toteutuksesta vastaa mainostoimisto Aalto Oy.
Lisätietoja: Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö Olli Alm, Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto, puh. 044 321 3422, olli.alm@elka.fi
FIDA eli Finnish Industrial Design Archives on aloittanut toimintansa vuoden 2010 alussa. Arkiston toiminnan käynnistämisessä ovat olleet vahvasti mukana vuorineuvos Krister Ahlström sekä teollinen muotoilija Jorma Pitkonen. FIDA vastaanottaa ja säilyttää pysyvästi teollisen muotoilun prosesseissa syntyviä aineistoja. Teollisen muotoilun kansantaloudellisesta ja kulttuurisesta merkittävyydestä huolimatta ei mikään organisaatio ollut ennen FIDA:n perustamista systemaattisesti kerännyt talteen tätä aineistoa tulevaisuuden muotoilun historian tutkimisen ja opetuskäytön mahdollistamiseksi. FIDA:n keskeinen tehtävä onkin edistää teollisen ja käyttäjälähtöisen muotoilun tutkimusta ja tarjota aineistoja kaikkien muotoilusta kiinnostuneiden saataville esimerkiksi verkkopalveluiden sekä asiakirjojen ja esineiden digitoinnin avulla.
FIDA toimii Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston (Elka) yhteydessä Mikkelissä. Elka on valtakunnallinen yritysten ja elinkeinoelämän järjestöjen asiakirjojen säilyttämis- ja tutkimuspaikka. FIDA ja Elka ovat osa Miktech Oy:n koordinoimaa Digitalmikkeli-klusteria www.digitalmikkeli.fi.