digitalmikkeli.fi

 

Luovan työn dokumentointi siirtää muotoiluosaamista sukupolvelta toiselle

Julkaistu 02.05.2013
Suomalaista muotoilua arvostetaan kansainvälisesti, ja muotoilulla on myös suuri merkitys uusien tuotteiden kaupallisessa menestyksessä. Teollisen muotoilun, suunnittelun ja luovan työn dokumentointi tekee alan työprosesseja näkyviksi sekä siirtää hiljaista tietoa tuleville sukupolville.

Elinkeinoelämän keskusarkiston yhteydessä toimiva teollisen muotoilun arkisto Finnish Industrial Design Archives (FIDA) haluaa herättää keskustelua luovan työn dokumentoinnista. Aihetta käsitellään seminaarissa Mikkelissä 7.5.2013.

– Teollinen muotoilu ja suunnitteluosaaminen ovat osa kulttuuria, arkea ja monia kaupallisia menestystarinoita. Luovan työn dokumentointi lisää ymmärrystä alan työprosesseista ja inspiraation lähteistä. Parempi käsitys luovasta työstä auttaa ymmärtämään, miten osaamista voidaan hyödyntää sekä yrityksissä että julkisella sektorilla, kertoo tietopalvelusihteeri Heidi Huovinen FIDA:sta.

Muotoilutyön luonteen tallentamiseksi FIDA kerää teolliseen muotoiluun liittyviä dokumentteja muotoilijoilta, suunnittelutoimistoilta ja yrityksiltä. – Luovaa työtä voidaan tallentaa esimerkiksi muotoilutarinoilla, joissa muotoilijat kertovat tuotteidensa synnystä. Näin saadaan talteen kontekstitietoa ja ajankuvaa. Tietoa voidaan kerätä myös tuotteiden käyttäjiltä.

Muotoilutyön luonne on muuttunut merkittävästi tekniikan kehittyessä. Tietotekniikka muutti työtapoja ja ajankäyttöä 1980-luvulla, 3D-mallintaminen 1990-luvulla. Sähköpostin käyttöönoton jälkeen asiakkaat ovat puolestaan pystyneet seuraamaan suunnittelutoimiston työn etenemistä miltei reaaliajassa, kuvailee pitkän linjan teollinen muotoilija Jukka Vaajakallio muutosta.

– Muotoilijan tärkeimmät työvaiheet jäävät yleensä pimentoon: tärkein työ on ajatteleminen. Luovat ihmiset oppivat ajattelemaan toisin ja hakemaan oikopolkuja moniulotteiselle ongelmanratkaisulle. Nopeus ja tarkkuus ratkaista oikeita ongelmia oikein ovat mielestäni hyvän designerin tai designtiimin tärkeimpiä ominaisuuksia, sanoo Vaajakallio.

FIDA:n seminaarin aluksi yleisöä johdatellaan muotoilun tunnelmiin Pecha Kucha -esityksellä. Päivän aikana esitellään luovan työn dokumentoinnin lisäksi muotoilukasvatusta, jossa FIDA tekee yhteistyötä Mikkelin Kalevankankaan koulun kanssa.

FIDA kuuluu Innovaatio- ja teknologiakeskus Miktech Oy:n koordinoimaan Digitalmikkeli-verkostoon, joka toiminnallaan edistää tiedon hyödyntämistä. – FIDA tekee tärkeää työtä varmistamalla että suomalaisen luovan työn prosessit ja tarinat ovat tallessa. Näistä arkiston aarteista on iloa tutkijoille, opiskelijoille ja meille kaikille tarinoista kiinnostuneille, toteaa Digitalmikkelin ohjelmakoordinaattori Mari Kivinen Miktech Oy:stä.

Lisätiedot:

Mari Kivinen, ohjelmakoordinaattori, Digitalmikkeli, Miktech Oy, 0440 361 626, mari.kivinen@miktech.fi

Heidi Huovinen, tietopalvelusihteeri, FIDA, puh. 044 321 3424, heidi.huovinen@elka.fi


Voiko luovaa työtä dokumentoida? -seminaari

Aika: 7.5.2013 klo 12.15
Paikka: Mikkelin yliopistokeskuksen auditorio, Lönnrotinkatu 5

Puhujina mm.:
Designmuseon johtaja Jukka Savolainen
Teollisuustaiteen Liitto Ornamon asiantuntija Asta Boman
Teollinen muotoilija Jukka Vaajakallio

Seminaarin puhujia voi haastatella seminaaripäivän aikana.

Lisätiedot seminaarista