digitalmikkeli.fi

 

Mikkelin kaupunki haki digitaalisia palveluja avoimella kilpailulla

Julkaistu 20.11.2013
Mikkelin kaupunki sai runsaat 40 ratkaisuesitystä arkea helpottaviksi ja kunnan tuottavuutta parantaviksi digitaalisiksi palveluiksi.

Avointa kilpailua käytettiin ensimmäistä kertaa Suomessa haastamaan yritykset ja kuntalaiset digitaalisten kuntapalveluiden aikaansaamiseen. 

- Olemme tyytyväisiä saatuihin esityksiin, ja myös siihen että uskalsimme kokeilla täysin uudenlaista toimintatapaa digitaalisen kaupungin aikaansaamiseksi. Perinteisestihän kaupunki tilaa valmiita palveluita – nyt esitimme ongelman ja haimme siihen ratkaisuja. Uskon että näin toimien pystymme luomaan Mikkelistä todellisen edelläkävijän ja kaupungin, joka parantaa sekä kuntalaistensa arkea että kunnan tuottavuutta, toteaa kaupungin kehitysjohtaja Soile Kuitunen

Avoin kilpailu jaettiin kahteen sarjaan: ”Innovatiiviset ideat” -kansalaisten sarja ja ”Tuottavat ratkaisut” -organisaatiosarja. Yhteensä ratkaisuehdotuksia vastaanotettiin reilu nelisenkymmentä, kymmenisen kilpailuesitystä sijoittui kansalaisten ja runsaat 30 kilpailuesitystä organisaatioiden sarjaan.

Avoin kilpailu tuotti laajan kirjon esityksiä

Avoin kilpailu tuotti ehdotuksia digitaalisista ratkaisuista niin vanhusten kotihoidon tueksi, mielenterveyspalveluihin, kaupunkisuunnitteluun, oppimisen tueksi kuin liikkumisen ja logististen haasteidenkin helpottamiseen. 

Esimerkiksi Anvia tarjosi Helppo Nappi –yhteydenpitopalvelua, jolla voidaan edistää asiakkaiden osallisuutta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Pieni Piiri –palvelu keskittyy erityisesti vanhusten yhteisöllisyyden parantamiseen tuomalla läheiset ja terveysalan ammattilaiset sovelluksen avulla yhden kosketuksen päähän. Coreorientin kehittämä Piggybaggy-palvelu vastaa kilpailuehdotuksellaan kaupungin sisäiseen tavaralogistiikkaan joukkoistamalla eri palveluihin liittyvät tavarankuljetukset, jolloin on mahdollista samanaikaisesti parantaa palveluiden tehokkuutta ja alentaa niiden tuottamisesta aiheutuvia kustannuksia.

- Mikkeli tähtää kaupungiksi jonka palvelut helpottavat kuntalaisten arkea, ja jonka tuottavuus kehittyy myönteisesti. Tämä kilpailu osoittaa että nämä kaksi tavoitetta on myös mahdollista yhdistää. Olemme tyytyväisiä että Mikkelin kilpailu herätti kiinnostusta, ja saimme mukaan myös pieniä yrityksiä, Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Satu Taavitsainen korostaa. Satu Taavitsainen on puheenjohtajana tilaisuudessa jossa 12 ensimmäiseksi ilmoittautunutta yritystä tai kuntalaista esittelevät oman ratkaisunsa Mikkelissä.

Kaikille avoin tilaisuus Mikkelissä

Kilpailuun saadut ratkaisuesitykset ovat esillä kaikille avoimessa tilaisuudessa 27.11. kello 13–15 Stellan tähtitorilla. Tilaisuuteen ensimmäiseksi ilmoittautuneet 12 yritystä tai kuntalaista kertovat tuolloin omasta esityksestään. Paikalla ovat myös asiantuntijat jotka kuvaavat omasta näkökulmastaan digitaalista arkea. 

Voittajatyöt esitellään myös Helsingissä tilaisuudessa, jonka avaa hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen. Helsinkiin matkataan Mikkelistä junalla, ja paikalla ovat myös valtuuston puheenjohtaja Satu Taavitsainen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seija Korhonen. Tilaisuudessa kansalliset asiantuntijat evästävät voittajaesityksiä valtakunnallisille markkinoille rakentamaan avointa digitaalista Suomea Mikkelin viitoittamalla tiellä.

Lisätietoja ”Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut” –avoimesta kilpailusta ja sen tuloksista:
Soile Kuitunen, kehitysjohtaja, Mikkelin kaupunki
soile.kuitunen@mikkeli.fi
Puh. 044 794 2010

www.mikkelismartcity.blogspot.fi
www.facebook.com/mikkelismartcity
www.twitter.com/SmartCity2020