digitalmikkeli.fi

 

Digi-innovaatiot palkittiin 10.12.2013

Julkaistu 16.12.2013
Kuntalaisille ja yrityksille avoimen kilpailun, Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut, voittajaehdotukset esiteltiin ja palkittiin 10.12.2013 Kiasmassa. Kilpailulla rikottiin totuttujen kuntahankintojen rajoja.

Tilaisuuden avannut hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen korosti sähköisten palvelujen tärkeyttä kuntatuottavuuden parantamisessa.

Kuntien palveluista vasta noin kaksi prosenttia on sähköisiä. Digitalisointi on yhteiskunnan läpikäyvä muutos, jota voi verrata digi-tv:n tulemiseen. Virkkunen peräänkuuluttaa palveluilta parempaa käyttäjälähtöisyyttä ja näkökulmaa ja sanoo, ettei kaikkia hyötyjä ole vielä otettu käyttöön. Sähköistymisen vauhdittamiseksi tarvitaan yhtenäinen tietohallintoarkkitehtuuri varmistamaan eri toimijoiden järjestelmien yhteensopivuus. Muun muassa meneillään olevissa kuntaliitosselvityksissä valtiovarainministeriö tukee erikseen tietojärjestelmien yhteensovittamista.

Mikkeli on upealla tavalla hakenut uusia innovaatioita yli rajojen ja mennyt määrätietoisesti eteenpäin. Digital Mikkeli on loistava esimerkki ja innovatiivinen avaus kuntakentällä”, kehuu ministeri Virkkunen ja toivottaa muut kunnat tervetulleeksi mukaan kehitystyöhön.

Valtion ICT-strategian toteuttanut Pekka Ala-Pietilä kiitteli Mikkelin olevan loistava osoitus siitä, miten yksi kaupunki voi panna toimeksi. Ala-Pietilän mukaan vaaditaan ymmärrystä siitä, miten kaupunki toimii yli totuttujen rajojen sekä miten prosessit ja tapa toimia pitää uudistaa. Muutos on johtamista, uskallusta ja halua toimia. Isoissa ja vaativissa muutosprosesseissa suurin haaste on saada ihmiset mukaan, minkä vuoksi huomiota on kiinnitettävä ennen kaikkea muutosjohtamiseen tekniikkalähtöisyyden sijasta.

Pekka Ala-Pietilä ylisti Mikkelin innovatiivista tapaa ja toivoi, että muutkin kunnat uskaltaisivat olla yhtä huimapäitä kuin Mikkeli. Ala-Pietilä nosti ehdotuksista esille Solutos Oy:n ja Ciegus Digital Healthin Perhekohtaisen ohjausjärjestelmän, jossa on lähdetty asiakkaasta ja sosiaalisesta innovaatiosta liikkeelle ja rakennettu tietotekniikka päälle. ”Huima juttu”, kiteytti Ala-Pietilä.

Suomen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Kari Jääskeläisen mielestä tekeminen vähemmällä enemmän ei tarkoita kuntapalvelujen heikkenemistä. Jääskeläinen kiitteli Mikkelin pioneerityötä ja aivan uudenlaista tapaa avata päätöksentekoa.

Lupaus 2016-ohjelman johtaja Juha Ropponen totesi Mikkelin olevan hyvä koelaboratorio kansallisille ja isompaan mittakaavaan skaalattaville ratkaisuille. Koska Mikkeli edustaa yhtä prosenttia keskiverto-Suomesta, kuntapalveluita voi uudistaa ketterästi ja näyttää mallia muulle Suomelle.

Kooste kaikista saaduista ehdotuksista

Kooste palkituista ehdotuksista

Lisätietoja: 
Mikkelin kaupunki, kehitysjohtaja Soile Kuitunen, +358 44 7942010, soile.kuitunen(at)mikkeli.fi